Včelí váha

Včelí váha je typ digitálního momentového adaptéru se speciálním zvedacím držákem, který můžete použít k vážení úlů. Momentový adaptér je uváděn na trh a slouží k měření míry utažení šroubu nebo matice. V balení naleznete plastové pouzdro, které obsahuje návod k použití přístroje, pokud byste se na něj někdy museli obrátit. Zatímco tento momentový adaptér je pouze obyčejný, zvedací držák se speciální konstrukcí je důvodem, který činí tuto sadu jedinečnou a užitečnou pro účely vážení vašich úlů.

Proces prvotního nastavení

Zpod krytu baterie za momentovým adaptérem bude pravděpodobně vyčnívat průhledná plastová fólie. Účelem je zajistit, aby se přístroj během přepravy znovu a znovu nezapínal a zbytečně nevyužíval baterii. Tento plast stačí odstranit, aniž byste museli sejmout kryt baterie.

Včelí váha
Kde je nainstalována včelí váha a všechny části

Přístroj zapnete stisknutím a uvolněním tlačítka M. Na displeji se dočasně zobrazí cAo. Jednotka vydá zvukový signál a červená LED dioda začne blikat po jedné. Přístroj je nastaven na měření v kg-cm, které vidíte v pravé dolní části displeje. Stačí dvakrát stisknout a poté uvolnit tlačítko U, abyste mohli změnit hodnotu z kg-cm na in-lbs. Vypněte tu přímou šipku, která směřuje dolů a kterou najdete v levém horním rohu displeje. To provedete tak, že jednou stisknete a uvolníte tlačítko T.

Nyní můžete přístroj používat k vážení úlů. Za předpokladu, že je nezměníte, zůstanou počáteční nastavení stejná až do výměny nebo vybití baterie. Důrazně však doporučujeme, abyste při měření kontrolovali tento displej pro případ, že by došlo k náhodné změně nastavení.

Jak funguje včelí váha?

Vážení včelstev je ve skutečnosti velmi jednoduché. Abyste mohli začít, musíte sestavit všechny součásti váhy. Přicvakněte vnější konec momentového adaptéru s ½” pohonem k adaptéru s 3/8″ pohonem. Přicvakněte vnější konec adaptéru ke čtvercovému výřezu držáku zvedáku. Připojte 1/2″ rozbrušovací tyč nebo hnací ráčnu k zásuvnému konci momentového adaptéru. 

Váhu pak můžete použít k vážení téměř čehokoli, co potřebujete nebo chcete. Stačí zvednout jednu stranu nebo konec předmětu dostatečně vysoko, abyste pod něj mohli vložit a zvednout držák zhruba uprostřed. Stačí zapnout přístroj a pomocí 1/2″ ráčny stabilně a pomalu otáčet ve směru hodinových ručiček zvedací konzolou, dokud nezvednete předmět do výšky přibližně ¼”. Okamžitě se zobrazí hmotnost a vy můžete předmět odložit.

Včelí váha a jak to funguje
Ukázka, jak funguje včelí váha

Zobrazený údaj je celková hmotnost předmětu v librách za předpokladu, že hmotnost předmětu je rozložena více či méně rovnoměrně. Po zaznamenání hmotnosti stiskněte a podržte tlačítko M po dobu až 2 sekund, aby se na displeji zobrazila nula.

Pokud chcete, můžete zkusit provést jeden nebo dva odečty a pak je porovnat nebo určit průměr. Vezměte na vědomí, že je mnohem snazší tlačit na ráčnu dolů, než za ni tahat nahoru. Je také velmi důležité, aby se momentový adaptér při měření ničeho nedotýkal. Pokud se tak stane, budou naměřené hodnoty nesprávné a může dojít k poškození plastového krytu. Pokud na displej špatně vidíte, lze pouzdro momentového adaptéru otočit kolem hřídele do jedné z osmi různých poloh.

Vážení úlů

Abyste zajistili přesnější odečty, musíte úl nastavit tak, aby úly byly v zadní a přední části úlu. Vzhledem ke způsobu, jakým včely při výrobě medu ukládají nektar do plástů, je důležité, aby byly všechny plásty úlu zvednuty podobným způsobem pomocí úlové váhy. Jakmile jsou úchyty na zadní a přední straně, budou plásty kolmo k zadní straně úlu a zde provedete měření.

Sítovaná dna úlů mají otvor, který se nachází vzadu dole a často se používá k vložení desky proti roztočům varroázy. Je to ideální místo pro vložení zvedacího držáku při každém vážení úlu, tedy pokud váš úl nestojí na zemi, ale na nějakém stojanu.

Příprava úlu, část 1: Jak vážit úl pomocí ručního a elektronického monitoru váhy.

Volitelně je také možné vytvořit mezeru mezi podlahou a spodním tělem úlu umístěním kovových podložek pod rohy jedné části těla úlu. Vytvořte dostatečný prostor pro vložení držáku výtahu. Podložky můžete ponechat neomezeně dlouho za předpokladu, že je zde minimální prostor pro výstup nebo vstup včel vytvořenou mezerou. Odstraňte střechu úlu a nezapomeňte při každém měření zhruba vycentrovat zvedací konzolu.

Mějte na paměti, že med bývá velmi těžký. Mnoho nových včelařů si ve skutečnosti neuvědomuje, jak těžký může být. Když máte těžký úl, je to proto, že má uvnitř spoustu zásob. Samotný úl vyrobený ze dřeva, vosk, pyl, výtrusy a včely tvoří jen nepatrný zlomek celkové hmotnosti.

Co se tedy skrývá za údaji o hmotnosti na vaší úlové váze?

Nejprve byste měli určit přibližnou hmotnost úlu, pokud nemá žádné zásoby. Hmotnost vyšší než určení pochází z cukerného sirupu nebo medu, kterým krmíte. Každá součást úlu bude mít svou vlastní hmotnost.

Existuje ještě mnoho důležitých věcí, které byste měli vědět o začlenění používání úlové váhy do vašeho chovu včelstev. Nezapomeňte i nadále sledovat hmotnost svého úlu, abyste si mohli být jisti, že se vaše úsilí vyplácí, a zaručit, že je váš úl ve skvělé a zdravé kondici.

Příspěvky ze stejné kategorie:

    Nebyly nalezeny žádné

By admin